Nytt album “Florida” från Sofia Talvik

2010 firar Sofia Talvik 5-årsjubileum som artist. I alla fall om man väljer att räkna från när hennes debutplatta Blue Moon släpptes. Sedan dess har hon spelats i radio åtskilliga gånger, synts i MQs reklam, spelat på USAs största festivaler och etablerat sig som både artist och skivbolagsboss och den 12:e Maj släpper hon sitt 4e fullängdsalbum på egna bolaget Makaki Music.

Florida CoverMed “Florida” får vi se en helt ny sida av Sofia. Från att ha kännetecknats av sina finstämda och avskalade arrangemang drar hon nu på volymen till max. Blandat med akustiska instrument som trombon och cello får vi höra syntbas och programmerade trummor och soundet är större och mera vågat än tidigare.

“Jag har velat att trummorna ska vara i fokus på den här skivan och ge den en ryggrad” säger Sofia. “Vissa låtar har både riktiga trummor och programmerade, jag tycker att det ger ett spännande sound som passar de nya låtarna.

Att skivan heter “Florida” är ingen slump. Sofia som flirtat med Amerika även tidigare på skivan “Jonestown”, som döptes efter en amerikansk sekt, bodde under en period i just Florida under 2009. Titelspåret är en dagboksanteckning från en regnig vecka i “The sunshine state” men Sofia menar att plattan som helhet är relaterad till just den amerikanska södern.

“Vissa låtar är mörka och lite kusliga, vissa är soliga och somriga. Gemensamt är att alla låtar har ett driv. Jag tänker mig att man lyssnar på dem på hög volym i en cab på väg ner till Key West.”

Att Sofia också har inlett ett samarbete med ett amerikanskt skivbolag har gjort att hon har haft ännu fler anledningar att åka över till USA. Men det är inte för att anpassa sig till en amerikansk marknad som den nya skivan har vibbar från amerikanska södern.

“Det är ju självklart så att man blir inspirerad av det man upplever. Om jag skulle varit en massa i Indien kanske plattan skulle låtit helt annorlunda, men jag tror inte jag skulle vinna nåt i USA på att försöka låta amerikansk, de gillar ju att jag är skandinavisk, det är exotiskt för dem.”

I vanlig ordning är Sofia Talvik i framkant när det gäller att nå ut till fansen och under arbetet med nya skivan har man kunnat följa henne live i studion på Ustream. Det ryktas även att det kommer att släppas en specialbox med massa extramaterial. I alla fall är “Florida” något att rulla ner rutorna och dra upp volymen för.

RELEASEDATUM: 12 Maj 2010